08 - 503 05 300
Kontakta oss

Vad är sträckfilm?

Sträckfilm är en tunn och stark plastfilm, som används för att förpacka pallar eller varor.
Genom åtsittande sträckfilmning stabiliseras lasten samtidigt som den skyddar mot fukt och smuts.

Det finns två “kategorier” av sträckfilm, blåst och cast sträckfilm. Skillnaden mellan dessa två filmer ligger i produktionsprocessen och egenskaperna. I allmänhet är den blåsta sträckfilmen lite styvare, bättre kvalitet, har högre perforationsbeständighet och har en bra fästförmåga. Cast sträckfilmen är vanligtvis billigare och lindas av med praktiskt taget inget ljud, det finns dock idag högpresterande castfilm som motsvarar funktionen hos blåsta filmer.
Blåst och cast sträckfilm har olika egenskaper, vi hjälper er att hitta rätt produkt för ert gods.
Den vanligaste storleken på maskinsträckfilm är 500mm, för handfilm är 450mm standard.

Handfilm

Handfilm är (ofta) manuellt lindad runt pallen med en handsträckare. Som ett resultat stabiliseras lasten och produkterna på pallarna är skyddade. Detta används oftast när antalet produkter som ska förpackas är begränsat. Med större antal pallar är det bättre att använda en sträckfilmsmaskin. En bra sträckfilmsmaskin använder mindre film än vid handfilmning och mer ergonomiskt och mindre stressigt att använda för personalen.

Här kan du se olika typer av handfilm.

Försträckt film

Förutom den “vanliga” filmen finns också försträckt handfilm. Denna film är mekaniskt försträckt och sedan stramt lindad runt kärnan. Som ett resultat behöver filmen inte dras åt. Filmen kommer automatiskt att krympa hårt runt lasten. En stor fördel är att emballeringen är lite lättare och att mindre film används runt pallen.

Om en sträckfilmsmaskin inte är utrustad med en försträckningsmekanism kan försträckt film användas. Det är dyrare än film som inte har försträckts, men på grund av lägre konsumtion blir det ofta billigare.

Här kan du se olika typer av försträckt film.

Maskinsträckfilm

Det finns en speciell sträckfilm tillgänglig för sträckfilmsmaskiner. Dessa rullar är vanligtvis mycket tyngre, eftersom det finns mycket fler meter film på en rulle. Förutom filmens färg och tjocklek är sträckprocenten också viktig när det gäller maskinfilmer. De vanligaste sträckprocenterna är 150, 250, 300 och 400%.

Klicka här för olika typer av maskinfilm.

Har du redan en sträckfilmsmaskin?

Har du redan en sträckfilmsmaskin? Det kan vara vettigt att ta en god titt på den. Alltför ofta ser vi att kunder inte använder rätt film eller inte använder alla funktioner hos en maskin. Som ett resultat kan det innebära att dina kostnader per pall är för höga och belastningen på miljön är onödigt hög.

Vi ser fram emot att ge dig filmrådgivning baserat på en grundlig analys, utan några skyldigheter. Vi kommer att titta på den nuvarande situationen och ange vilka möjligheter som finns för förbättringar.

Toppfilm

En toppfilm är ett plastark som placeras ovanpå en pall före eller under emballeringen, så att övre sidan också är ordentligt skyddad mot damm eller fukt. Det övre arket hålls på plats genom att sträckfilma in det i emballeringsprocessen eller genom bandning.

Här kan du se olika typer av toppfilm.

Vilken film är bäst?

Det är inte alltid lätt att välja rätt typ av film. För att kunna fatta rätt beslut är det viktigt att beakta formen, vikten och storleken på den produkt som ska emballeras, liksom sträckfilmningsmetoden (maskin / hand) och de förhållanden som sträckfilmen exponeras för. Och det kräver verkligen erfarenhet och expertis!

Vänligen kontakta oss för konsultation / råd för att hjälpa dig att fatta rätt beslut.

announcement book calendar chat contact info linkedin mail nieuws phone preventiefonderhoud recycle reparatie retourneren search storing suitcase